Бучацькій “Просвіті” виповнилося 100 років.

В неділю, 6 квітня ,  в Бучацькому РБК відбулися урочистості, присвячені 100-річчю з дня заснування в м.Бучачі товариства “Просвіта”.

Саме  25 березня 1908 року зібралися бучачани і на установчих зборах проголосили створення бучацької “Просвіти” ім.Т.Г.Шевченка. Важким і тернистим був шлях цієї організації. Незважаючи на те що, “Просвіта”не є політична організація, а її завданням є лиш нести в народ українську культуру, українське слово, зберігати традиції, виховувати патріотів України, її люто ненавиділа польська та радянська влада. І, звичайно, всіма засобами намагалися знищити і “Просвіту”, і просвітян.

Але ні репресіЇ, ні тотальна русифікація України не змогли зищити український дух і тому не дивно, що в 1989 році виникла нова хвиля українського Відродження. Богу дякувати, що в нас знайшлися люди сильні духом і не побоялися утисків та гонінь тодішньої влади, КГБ. Вони повели за собою людей, заснували “Товариство української мови”, яке потім перейменували в “Просвіту”, хоча це було одне і теж. Про історію, діяльність товариства “Просвіта” у різні роки роповідали перший голова Антошків Р.М., Гнида Ю.В., Гарник А., Тереса Голуб, Орися Синенька. Присутніх в  залі вітали ігумен монастиря оо.Василіян- о.Макарій, голова районного об’єднання ВУТ ім.Т.Г.Шевченка Довбуш М.І., голова Тернопільського  обласного об’єднання ВУТ ім.Т.Г.Шевченка Шимчук П.М., заступник голови Бучацької РДА Григоришин В.М.,Калавур Н.М. Звичайно, в цей день лунали зі сцени  вірші, у виконанні Тереси Голуб, Орисі Синенької, Надії Калавур, Ольги Довбуш, Вікторія Копко, Андрейців Ірини, звучали пісні у виконанні хору Бучацького районного об’єднання ВУТ ім.Т.Г.Шевченка , керівник Мирослав Гребеньовський, учасників “Марійської дружини” при монастирі оо.Василіян, голова – Леся Комарницька, Союзу українок, вокального ансамблю Жизномирської ЗОШ І-ІІІ ст., керівник-Оксана Лиса.

Також на урочистостях були присутні гості з смт.Золотого Потоку-осередку ВУТ “Просвіта” ім. Т.Г.Шевченка, голова Навроцький М.Г., які дарували присутнім музичні номери, водили гаївки учні Бучацької ЗОШ І ст., керівник Матвійчук Г.М. та діти під керівництвом Тереси Голуб.