Чому виникли пожежі у Сновидові і впала тіна школи у Возилові?..

Останнiм часом в районi сталося кiлька неординарних подiй, якi можна класифiкувати як надзвичайнi. Це, зокрема, двi пожежi у Сновидовi, що виникли внаслiдок перепаду напруги в сiльськiй електромережi, та обвал стiни пiд час реконструкцiї школи у Возиловi. У зв’язку з цим ми зустрiлися з начальником районного вiддiлу головного управлiння МНС України  в Тернопiльськiй областi Р. В. Бобком i розпочали розмову з прохання прокоментувати трагічні випадки.

- По обидвох випадках, - розповiдає Роман Володимирович, - працюють комiсiї, якi i зроблять остаточнi фаховi висновки. А я можу сказати, що таку ситуацiю спричинили багато факторiв. Наприклад, основною причиною НП у Сновидовi стало те, що в житлових будинках не було стандартних запобiжникiв в електролічильниках, внаслiдок чого виникли пожежi. А те, що в сiльськiй електромережi була висока напруга, - то вже пряма вина електрикiв. Адже на трансформаторних пiдстанцiях також має бути вiдповiдний захист, але вiн чомусь не спрацював. Наскiльки менi вiдомо, РЕМ вiдшкодував збитки потерпiлим.

Щодо випадку у Возиловi також є багато обставин, але, на мою думку, головна причина - це непрофесiоналiзм людей, якi там працювали. I це загальнодержавна наша бiда. Бо якби люди були професiоналами, мали хоча б будiвельну профтехосвiту, то лиха можна було уникнути. Дякувати Богу, що хоч обiйшлося без жертв i, наскiльки знаю, загрози життю потерпiлих нема.

- Узимку мав мiсце випадок, коли всю нiч центральна частина Бучача залишалась без тепла. Ваша служба мала до цiєї подiї якесь вiдношення?

- Безперечно, адже вiд газопостачання були вiдключенi майже 800 житлових будинкiв i квартир або понад 3 тис. осiб. Правда, вiдповiдно до нормативної класифiкацiї подiя набирає характеру надзвичайної, якщо газопостачання припиняється бiльше як на добу. А в даному випадку воно було вiдновлене через 12 годин. Володiю iнформацiєю, що винуватець аварiйної ситуацiї ПП «Електроконструкцiя» вiдшкодував газовiй службi всi матерiальнi затрати. А людям, звичайно, за тимчасовi побутовi незручностi, тобто за холод у житлових примiщеннях, не заплатив нiхто.

- Дуже часто констатуємо факти: там згорiло, там обвалилося i т. д. Але лозунг вашої служби «Запобiгти, врятувати, допомогти!». То кому конкретно допомогли чи попередили якусь загрозу?

- У двох мiсцях на вул. Галицькiй в Бучачi - навпроти примiщення колишньої пожежної частини i бiля районної бiблiотеки - торiк частково обвалилася дорога, хоч будiвництво пiдприємцi там вели вiдповiдно до проектної документацiї. Вважаю, що саме за нашої iнiцiативи було вчасно проведено засiдання районної техногенної комiсiї i попереджено можливу надзвичайну ситуацiю.

- Романе Володимировичу, по телебаченню показували одного разу, як працiвники МНС рятували корову, що провалилася у колодязь. А в практицi бучацьких «еменесникiв» щось подiбне було?

- Корову не рятували, а ось витягувати людей, котрi падали у рiв, що бiля вiйськкомату, доводилось не один раз.

- Вони були напiдпитку?

- То компетенцiя iнших служб. А наша функцiя - надати допомогу.

- З якими службами на територiї району спiвпрацюєте i можете пiдняти їх на ноги на-вiть серед ночi у випадку надзвичайної ситуацiї?

- Вiдповiдно до чинного законодавства у нас затверджено iнструкцiї взаємодiї зi всiма рятувальними службами (РЕМ, «Бучачгаз», вiддiленням швидкої медичної допомоги, мiлiцiєю). До речi, якщо говорити суто про пожежникiв, то ми виконуємо рiзнi рятувальнi роботи, не маючи для цього фахової пiдготовки. I лише тепер на базi головного управлiння створена вiдповiдна школа, де вже чотири нашi новi працiвники склали екзамени i в їхнiх дипломах зроблено запис: пожежний рятувальний.

- Скiльки часу дається пожежникам, щоб виїхати на мiсце подiї?

- Протягом однiєї хвилини з моменту отримання повiдомлення про пожежу заднi колеса оперативно-рятувального автомобiля (з черговим караулом) мають бути за межами ворiт гаражу. А нормативний час для зiбрання особового складу - 30 хв., для керiвного складу - двi години. До речi, зараз всi телефоннi дзвiнки за номером «01» записуються на цифровому реєстраторi мови i при потребi їх можна прослухати, звiрити. Бо нерiдко нас безпiдставно звинувачують, що пiсля телефонного дзвiнка ми нiбито приїхали на мiсце пожежi через годину, через п’ять годин тощо.

- Окрiм пожежного транспорту, маєте ще якусь спецтехнiку?

- Бучацький пiдроздiл зараз єдиний в областi, де є iнженерна технiка. А саме, маємо БАТ-2 (колiєукладач), ПТС (транспортний засiб для пересування по водi) i МАЗ-537, який обладнаний вiдповiдною платформою i може перевозити до 60 тонн вантажу.

- Якi роботи виконуєте на територiї пожежного депо у планi реконструкцiї?

- Цього року збудували тренувальну вежу, два додаткові гаражi для оперативного транспорту, плануємо помiняти опалювальну систему. На жаль, держава грошi нам для цього не видiляє.

- А де їх берете?

- Заробляємо самi. Є постанова Кабмiну, яка дозволяє нам надавати платнi послуги. Це - видача технiчних умов, пiдготовка попереднiх висновкiв на будiвництво або реконструкцiю примiщень. Дехто скаржиться, що завищуємо плату. Але в нас недавно проводили перевiрки КРУ, iнспекцiя по цiнах i порушень не виявили.

- Трагiчнi випадки цього року траплялися?

- На жаль, так. Троє людей втопилося, двоє загинуло у пожежах.

- Що б ви порадили стосовно застереження вiд будь-якого лиха?

- Недавно я мав розмову з духiвником, котрий розповiв менi таку притчу: «Повiнь. Чоловiк забрався на дах будинку, але вода пiдбирається i туди. Пiдпливають рятувальники, просять сiдати в човен. Чоловiк каже, що все залежить вiд Бога, i вiд їхньої послуги вiдмовляється. Згодом прилетiв вертолiт, опустив драбину. Чоловiк i цього разу не скористався допомогою, сподiваючись на Бога. Та вода прибула ще i чоловiк втопився. Потрапивши на небеса, каже: «Боже, я так у Тебе вiрив, чому Ти мене не врятував?» Бог вiдповiдає: «Як не рятував? Послав тобi човен, послав вертолiт. То чого ти ще хотiв, щоб я сам тебе витягнув?»

Тобто в унiсон iз цiєю притчею хочу сказати, що покладати надiю на рятувальникiв треба, але кожна людина в першу чергу сама має дбати про свою безпеку.