Продуктовий депутатський рейд в Бучачі.

Нещодавно депутати районної ради разом з представниками санепiдстанцiї провели вивчення роботи магазинiв у центральнiй частинi Бучача. І практично у кожному магазині виявлено недоліки та грубі порушення у обслуговуванні клієнтів. Склалося враження, що роботою торгових закладiв мiста не цiкавляться як органи виконавчої влади, так i органи мiсцевого самоврядування, якi зобов’язанi згiдно з дiючим законодавством здiйснювати контроль за дотриманням Порядку провадження торговельної дiяльностi та прави.

Нещодавно депутати районної ради разом з представниками санепiдстанцiї, управлiння держветмедицини, управлiння економiки i управлiння працiiнiстрацiї провели вивчення роботи магазинiв у центральнiй частинi Бучача. І практично у кожному магазині виявлено недоліки та грубі порушення у обслуговуванні клієнтів. Найперше, що помітила комісія це те, що у більшості магазинів немає вивіски із графіком роботи магазину, немає інформації про власника та куточка покупця. На деяких товарах немає ярлика із ціною. Незважаючи на базарний день і о 10 годині,  кіоски, що за побуткомбінатом були зачинені, напевно знали про рейд. райдержадм У магазинi «Марiя» приватного пiдприємця Т. Т. Мерв’як, що по вул. Галицькiй в Бучачi, примiщення торгового залу затарене, тiсне, тут порушується товарне сусiдство продукцiї. Виявлено продукцiю з простроченими термiнами придатностi: кефiр, бiокефiр, ряжанку. Куток iнформацiї споживача розмiщений пiд стелею. На власника санепiдстанцiєю накладена фiнансова санкцiя i складено протокол про санiтарнi порушення. А в торговому ларку приватного пiдприємця С. М. Мхояна, який знаходиться в проходi з вулицi Галицької до м’ясного павiльйону мiського ринку, проводила реалiзацiю харчового продукту шаурма продавець Ольга Гнатишин, котра працювала без укладеного з власником договору про працевлаштування. М’ясо, з якого виготовлена шаурма, надходить в реалiзацiю без супровiдних документiв. Навкруги антисанiтарiя, смiття, вiдсутнi ящики для вiдходiв, через що використовуються паперовi, куди викидаються обгортки вiд шаурми та пластмасовi стаканчики вiд кави. За порушення правил торгiвлi продуктами харчування тваринного походження службою ветеринарної медицини на пiдприємця С. М. Мхояна накладено штраф. У павiльйонi торгiвлi м’ясом мiського ринку вiдсутнi цiнники на м’ясо, iнформацiя для покупцiв про м’ясо польського виробництва. На це звернуто увагу орендаревi павiльйону комунального пiдприємства «Бучацький ринок» Й. Я. Дрогомирецькому. А в «Продуктах» приватного пiдприємця I. Ф. Горина, що на пл. Ринок, вiдсутнi куток iнформацiї споживача, книга вiдгукiв i пропозицiй. На прилавку - мухи, в магазинi - антисанiтарiя, тiсно, порушується товарне сусiдство (в холодильних камерах зберiгається м’ясна, молочна, рибна продукцiя). Суб’єкт господарювання викликаний в райСЕС для дачi пояснень та вжиття до нього заходiв адмiнiстративного впливу.

Склалося враження, що роботою торгових закладiв мiста не цiкавляться як органи виконавчої влади, так i органи мiсцевого самоврядування, якi зобов’язанi згiдно з дiючим законодавством здiйснювати контроль за дотриманням Порядку провадження торговельної дiяльностi та правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановами Кабiнету Мiнiстрiв України.

Покупцiв, права яких порушено або якi мають конкретнi зауваження чи пропозицiї щодо роботи торгових закладiв району, просимо подавати письмову чи усну iнформацiю в районну раду, райдержадмiнiстрацiю, мiську, селищну та сiльськi ради, редакцiю районної газети та районне радiомовлення для вжиття конкретних заходiв впливу на нерадивих торговцiв, вимагати у продавцiв книги вiдгукiв та пропозицiй, де вносити вiдповiднi записи, аби власники торгових закладiв не переконували, що у них все гаразд. Адже покупець платить грошi i має отримувати якiснi товари та послуги.