Де ти, УТ-1?

Шостого вересня, у день вiдбiркового матчу чемпiонату свiту з футболу 2010 року мiж збiрними командами України i Бiлорусi,десятки тисяч захiдноукраїнських вболiвальникiв були спантеличинi i неприємно здивованi - уже вкотре на подiбного рангу поєдинки, виявилося, телетрансляцiю закупила донецька приватна компанiя ТРК «Україна». Воно б нiчого, якби...

Шостого вересня, у день вiдбiркового матчу чемпiонату свiту з футболу 2010 року мiж збiрними командами України i Бiлорусi, що вiдбувся на львiвському стадiонi «Україна», десятки тисяч захiдноукраїнських вболiвальникiв були спантеличинi i неприємно здивованi - уже вкотре на подiбного рангу поєдинки, виявилося, телетрансляцiю закупила донецька приватна компанiя ТРК «Україна». Воно б нiчого, якби сигнал цього каналу приймався i в будинках бучачан, теребовлянцiв, залiщанцiв.

Отож того дня, як i в час зустрiчi Казахстан-Україна, невдоволенню поцiновувачiв найпопулярнiшого виду спорту не було меж. «А де ж з його розрекламованими новими проектами перебуває канал УТ-1?» - справедливо запитували один в одного уболiвальники. Адже грає нацiональна збiрна! Куди подiвся державний iнтерес державного телеканалу? Чому б не об’єднати в такi години нацiю незалежно вiд полiтичних уподобань?

Запитань дуже багато виникає i до урядовцiв найвищого рiвня, i до федерацiї футболу України. Ау-у, де ви, чиновники вiд спорту? Невже не усвiдомлюєте, що рядовий українець також хоче разом з Тимощуком i Шевченком спiвати на повнi груди наш нацiональний гiмн, переживати через пряму телетрансляцiю за гру збiрної, врештi-решт за престиж країни.

Проте, складається враження, що отi столичнi можновладцi, високопоставленi функцiонери вiд футболу вже давно, як i полiтики, вiдiрвались вiд потреб i прагнень простого люду. Так - у них в просторих «хатинках» давно транслюється не лише ТРК «Україна». Зрештою, що для таких посадовцiв «махнути» на кiлька годин лiтаком до Львова чи Алмати! Це, знаєте, як свого часу радянського генсека Леонiда Брежнєва робiтники одного з московських підприємств просили, аби дав команду горiлчаним заводам робити довшi «вушка» до кришечок «Московської», бо, мовляв, дуже часто, коли вiдкривають зубами пляшку, то губи травмуються. Брежнєв чемно пообiцяв, що обов’язково посприяє. А коли зайшов у свiй кремлiвський кабiнет, витягнув з буфету пляшку «Посольської» i вiдкрутив закрутку, то щиро здивувався: де тут знаходяться отi вушка?

Ось так тепер щось подiбне твориться i у нас. Навiть з транслюванням футбольних матчiв. Хоч тут, здавалося б, проблем бути не повинно, якщо б уже згадуваний канал УТ-1 серйозно i щоденно думав про тисячi уболiвальникiв захiдного регiону держави!

Василь ТРАКАЛО.