ЧИ ВІРИТИ ЧУТКАМ ПРО БУЧАЦЬКОГО МАНІЯКА?

Уже кiлька тижнiв районом ширяться чутки про те, що в Бучачi є манiяк, який нападає на жiнок. Щодня ця iнформацiя передається з уст в уста й обростає все новими фактами, новими деталями. То манiяк чатує на свою жертву бiля мальтозного заводу, то вже таки накидається на людей, душить, зриває шапки десь у Пiдзамочку, то просто iде слiдом за жiнками. Точних вiдомостей не знає нiхто, але виникає бажання прикрасити свою новину якоюсь пiкантною дрiбницею. Наляканi жiнки намагаються ще до настання сутiнків прийти додому i ввечерi виходять на вулицю тiльки у компанiї з кимось. То чи є серйознi пiдстави непокоїтись за свою безпеку на вулицях Бучача? Може, справдi нема диму без вогню?

Начальник районного вiддiлу УМВСУ Валерiй Шевчук каже, що працiвники мiлiцiї перевiрили чутки про напади на жiнок. Одна з них розповiла, що йшла, а якийсь невiдомий чоловiк ззаду її обняв за шию. Вона налякалась, почала кричати i вiн втiк, не завдавши нiяких тiлесних ушкоджень. Мабуть, цей випадок став причиною розмов про манiяка. А оскiльки у страху великi очi, то побачити зловмисника можна в будь-якому перехожому. Мiлiцiонери встановили особи ще двох жiнок, якi бачили нiбито манiяка. З їхніх слiв, якийсь чоловiк йшов за ними, але не вчиняв жодних дiй. Бiльше нiяких звернень з цього приводу до мiлiцiї не надходило.

За повiдомленням слiдчого прокуратури Миколи Ковальчина нi в прокуратуру, нi до нього особисто також не надходило заяв про те, що у районi чи самому Бучачi є манiяк, який вчиняє напади на людей, вириває з рук гаманцi, знiмає одяг, виявляє спроби статевого домагання чи безпричинно зачiпає жiнок в будь-яку пору доби.

Проте люди продовжують вигадувати. Справою рук манiяка вважають смерть жительки Бучача, тiло якої 1 грудня було виявлене у Стрипi. З цього приводу п. Ковальчин каже, що тiло громадянки М. було впiзнане її доньками i знайомими. При судово-медичному розтинi встановлено, що причиною її смертi є втоплення. Ознак насильницької смертi не виявлено. Обставини попадання покiйної у воду з’ясовуються. I якщо хтось володiє якоюсь iнформацiєю, що стосується цього випадку, то може зателефонувати у мiлiцiю (тел.: 02 або 2-12-45) чи у прокуратуру (тел.: 2-11-90).

Про власну безпеку нiколи не слiд забувати. Скажiмо, нещодавно «Факти» писали про те, що на Тернопiллi у Збаражi затримано 27-рiчного мiсцевого жителя, який у станi алкогольного сп’янiння за пiвтора мiсяця згвалтував чотирьох жiнок. Тому пам’ятайте: береженого i Бог береже. А щоб вберегтися вiд нападу зловмисника:

1. Завжди носiть при собi свисток. Якщо зловмисник здожене, дуйте у свисток щосили.

2. Якщо вас наздогнали, намагайтеся заговорити нападника. Мова повинна бути спокiйною i впевненою.

3. Не ображайте гвалтiвника i не погрожуйте йому. Це спровокує ще бiльшу агресiю.

4. Перебуваючи поблизу житла, не кличте на допомогу, а кричiть «Пожежа!». Мешканцi вiдгукнуться на цей заклик швидше.

5. Втечу не можна вважати найкращим виходом з цiєї ситуацiї: вона збуджує у гвалтiвника iнстинкт мисливця.

6. Збийте його з пантелику будь-яким способом: зiграйте божевiлля, вдавайте, що ви знепритомнiли, або «чистосердечно» зiзнайтеся у своїй венеричнiй хворобi.

7. У крайньому разi - застосуйте для самооборони ключi, парасолю, аерозоль чи металевий гребiнець.