Фігура св. Яна Непомука в Бучачі

Фігура святого була встановлена на роздоріжжі (дороги до Тернополя та Чорткова). В ті часи міст через річку знаходився трохи вище нинішнього і  роздоріжжя було навпроти фігури святого (де палильня заводу «Астрон»). А дороги, які є тепер, прокладені пізніше, тому і фігура знаходиться спиною до автошляху «Бучач-Тернопіль». 2007 року тернопільський скульптор (уродженець Язловця) Роман Вільгушинський на замовлення підприємця і жертводавця В.Бабали зробив точні копії робіт Пінзеля,і торік восени їх було встановлено на придорожньому постаменті. А 1 червня 2008 року о 13 год відбудеться посвячення придорожньої фігури св. Яна Непомука в Бучачі. Далі-"Детальніше"

Святий  Ян Непомук народився неподалік Праги. Правда рік його народження точно не відомий. Освіту здобував в університетах Праги та Подуї. З 1380 р. був священником в храмах Праги та Вишеграду. В цей час Чехія перебувала в складі священної Римської імперії, де правили німецькі імператори. Ян Непомук загинув мученицькою смертю 20 березня 1393 року. Після жорстоких тортур його було скинуто  З Карлового мосту в Празі у річку Влтаву. Вбили його за наказом імператора Вацлава IV Люксембурського. Існує дві версії,чому віддано такий наказ. Перша - Ян Непомук, як генеральний вікарій Празької митрополії, був противником політики імператора щодо реквізицій церковного майна та  не шанування канонів церкви. Інша версія- нібито Ян Непомук був сповідником дружини імператора, а коли імператор хотів довідатися від нього її гріхи, то сповідник не видав таємницю сповіді. Тіло святого Яна Непомука спочиває в катедрі св. Віта у Празі. В західній церкві святий є патроном  доброї сповіді, сповідників та подорожніх.
      Придорожна фігура св. Яна Непомука (1750р.) була споруджена у Бучачі в час, коли у місті будувалася ратуша. Фігуру святого та двох ангелів виконав скульптор Іоан Георгій Пінзель.Її відносять до ранніх робіт майстра. Фундатором її був тогочасний власник міста Микола Потоцький. Фігури св.Яна Непомука та Богородиці,що з’явилася у Бучачі в середині ХVIII століття, були своєрідними покровителями-оберегами нашого міста, мали боронити Бучач, його жителів та гостей від різного лиха. Про це кажуть і написи  на постаментах під цими фігурами.
       До речі, у ХVIII ст. культ Яна Непомука був доволі поширений на західноукраїнських землях. Фігури та зображення святого були у багатьох храмах, зокрема в Бучачі, Олеську, Городенці. Появу цього святого на наших землях можна прив’язати до таких факторів: тут працювали чеські скульптори, у яких св. Ян Непомук   був дуже популярний, адже там він народився і жив.
          Фігура святого була встановлена на роздоріжжі (дороги до Тернополя та Чорткова). В ті часи міст через річку знаходився трохи вище нинішнього і  роздоріжжя було навпроти фігури святого (де палильня заводу «Астрон»). А дороги, які є тепер, прокладені пізніше, тому і фігура знаходиться спиною до автошляху «Бучач-Тернопіль».
            Фігуру було знищено в повоєнні часи войовничого атеїзму. Її скинули з постаменту і розбили, те ж саме зробили з ангелами. Люди, що жили по сусідству, зберегли частини фігур (голови святого та ангелів). Але самі фігури було втрачено.
         2007 року тернопільський скульптор (уродженець Язловця) Роман Вільгушинський на замовлення підприємця і жертводавця В.Бабали зробив точні копії робіт Пінзеля,і торік восени їх було встановлено на придорожньому постаменті.
     Микола Козак  -  вчитель історії, працівник краєзнавчого музею.