Скульптури з Бучацької ратуші ввійшли до переліку 12 об’єктів культурної спадщини Європи, яким загрожує зникнення

Скульптури з Бучацької ратуші ввійшли до переліку 12 об’єктів культурної спадщини Європи, яким загрожує зникнення.

Гаага / Люксембург, 14 грудня 2021

Europa Nostra – європейський голос громадянського суспільства, що сприяє збереженню культурної та природної спадщини – та Інститут Європейського інвестиційного банку щойно оголосили перелік 12 об’єктів культурної спадщини Європи, яким загрожує зникнення, у рамках Програми «7 в найбільшій небезпеці» 2022 (7 Most Endangered Programme 2022).

До переліку 12 пам’яток та об’єктів культурної спадщини Європи, які знаходяться в небезпеці, на 2022 рік увійшли:

~ Скульптурні композиції Бучацької ратуші, УКРАЇНА

~ Міст Зогу, АЛБАНІЯ

~ Монастир Реколье, Нивель, БЕЛЬГІЯ

~Село Доель і культурний ландшафт, БЕЛЬГІЯ

~Місто-сад Ла Бьютт Руж , біля Парижа, ФРАНЦІЯ

~ Історичний центр міста Штольберг, НІМЕЧЧИНА

~Ванни Нептуна, Купальні Геркулеса, РУМУНІЯ

~Палац Орлеан-Бурбон, біля Кадіса, ІСПАНІЯ

~ Синагога в Іхарі / Церква св. Антонія, Іхар, ІСПАНІЯ

~ Промислова зона Льовхольмена, Стокгольм, ШВЕЦІЯ

~ Форт Кревекер, Ден Бош, НІДЕРЛАНДИ

~ Палац князів Санґушків, УКРАЇНА

Відбір здійснювали враховуючи значення кожного об’єкта для культурної спадщини, його культурну цінність, а також загрози, які існують для нього на даний момент. Рівень залучення місцевих громад та прагнення зацікавлених сторін, як державних, так і приватних, врятувати та зберегти ці об’єкти розглядалися як важливі додаткові переваги. Ще одним критерієм відбору був потенціал цих об’єктів як каталізатора сталого розвитку та як інструмента, що сприяє миру та діалогу на місцях та в межах більш широких регіонів.

12 об’єктів спадщини, що перебувають під загрозою зникнення, були відібрані міжнародною Консультативною групою, до складу якої входять експерти з історії, археології, архітектури, консервації, аналізу проектів та фінансів. Номінації до Програми «7 в найбільшій небезпеці» 2022 були подані організаціями-членами, асоційованими організаціями та окремими членами Europa Nostra з усієї Європи, а також членами Альянсу європейської спадщини.

Скульптурні композиції Бучацької ратуші, Україна

Бучацька ратуша, збудована у 1750 році у невеличкому містечку на заході України, є пам’яткою доби пізнього бароко. Будівля відома своєю архітектурою, а також вражаючими кам’яними скульптурними композиціями на її фасаді. Ратушу спроектував німецький архітектор Бернард Меретин, а оздобив скульптор, представник пізнього бароко і рококо, Йоганн Георг Пінзель, який жив і творив у Східній Галичині (сучасна Україна).

Гармонійно розташувавшись посеред ринкової площі в центрі міста, Бучацька ратуша прикрашена витонченими кам’яними скульптурними композиціями, тематика яких взята з античної міфології та біблійних сюжетів. Фронтон будівлі має чудове різьблення з каменю – геральдичну композицію з гербом фундатора ратуші Миколи Василя Потоцького. Незважаючи на те, що скульптури є зразком оригінальності та виняткової майстерності, вони перебувають у поганому стані.

Деякі скульптури було втрачено назавжди, інші зазнали ушкоджень під час пожежі 1865 року та в результаті навмисних пошкоджень під час Першої світової війни. Скульптури, які збереглися дотепер, руйнуються під впливом погодних умов та через невідповідні попередні реставраційні роботи. На сьогоднішній день жодна з чотирнадцяти скульптурних композицій ратуші не збереглася повністю - є лише фрагменти дев'яти статуй.

Будівля Бучацької ратуші наразі перебуває на черговій архітектурній реставрації, але скульптурні композиції та частини пошкоджених статуй потребують консервації та реставрації за сучасними реставраційними методами.

Консультативна група Програми «7 в найбільшій небезпеці» зазначила: «Повторне відкриття творчості Пінзеля та її художнього значення після тривалого забуття може бути символом інтеграції східноєвропейського скульптурного мистецтва з його західноєвропейськими аналогами. Крім того, співпраця Меретина та Пінзеля стала предтечею створення справжнього витвору мистецтва «Gesamtkunstwerk» – художнього твору, що поєднує різні художні дисципліни в одне гармонійне ціле – у даному випадку поєднуючи оригінальний та інноваційний архітектурний дизайн та тематичну скульптурну декоративну композицію».

Консультативна група заявила: «Рекомендовано проводити роботи з консервації та реставрації скульптур паралельно з поточною реставрацією Бучацької ратуші».

Подання номінації «Скульптурні композиції Бучацької ратуші» до Програми «7 в найбільшій небезпеці» 2022 було здійснено Бучацькою міською радою.

ВАЖЛИВО згадати команду людей, які допомогли заповнити проєктну заявку та надали потрібну інформацію. Насамперед потрібно подякувати Ірині Каменчук, яка знайшла та опікувалася проєктом, Олегу Рибчинському (Львів), Петру Подольцю (Рівне), Віталію Фреяку, Віктору Гребеньовському (Бучач), Володимиру Бугрову (Київ), Наталія Мусієнко (Київ), Світлані Нагиналюк, Світлані Бахурській (Бучач), Оксана Байцар (Рівне)  та іншим людям, які внесли свій вклад. 

Виконавчий Президент Europa Nostra, професор д-р Герман Парцінгер, заявив: «Обрані нами об’єкти - це нагадування про те, що наша спільна спадщина є крихкою та вразливою. Публікуючи перелік номінантів, Europa Nostra висловлює свою солідарність і підтримку місцевим громадам та організаціям громадянського суспільства по всій Європі, які прагнуть зберегти такі об’єкти. Вони можуть розраховувати на нас і мережу наших членів та партнерів, щоб спільно виступити і діяти на захист цих 12 об’єктів культурної спадщини, які знаходяться у групі ризику. Дані об’єкти - це наша спільна історія і вони є каталізаторами сталого розвитку, соціальної згуртованості та міжкультурного діалогу».

Керівник Інституту Європейського інвестиційного банку Франсіско де Паула Коельо сказав: «Культурна спадщина є ключовим ресурсом для самоідентифікації, привабливості та економічного зростання Європи. Зараз мова йде далеко не просто про каміння та рештки з минулого; сьогодні вона сприяє самобутності Європи на всіх рівнях – міста чи села, регіону чи цілої країни. Ось чому Інститут ЄІБ надзвичайно пишається тим, що підтримує Програму «7 в найбільшій небезпеці», яку здійснює разом із Europa Nostra з метою збереження та популяризації європейської культурної спадщини починаючи з 2013 року».

Остаточний перелік 7 об’єктів європейської культурної спадщини, яким загрожує зникнення, буде оприлюднено навесні 2022 року.

Програма «7 в найбільшій небезпеці» здійснюється Europa Nostra у партнерстві з Інститутом Європейського інвестиційного банку. Вона також підтримується програмою Європейського Союзу «Креативна Європа». Програма «7 в найбільшій небезпеці», яка започаткована у 2013 році, є частиною кампанії громадянського суспільства зі збереження європейської культурної спадщини, якій загрожує зникнення. Вона підвищує обізнаність, готує незалежні оцінки та пропонує рекомендації щодо дій. Крім того, Програма надає грант у розмірі 10 000 євро для кожного об’єкта, внесеного в перелік, з метою посприяти здійсненню узгодженої діяльності для порятунку об’єкта, що є в небезпеці. У більшості випадків перелік таких об’єктів служить каталізатором і стимулом для мобілізації необхідної державної або приватної підтримки, включаючи фінансування.

Переглянути проекти можна ТУТ

Відео