Анонс газети «Нова доба» за 31 грудня 2008 року

 

 

Дитя  в яслах. Біблійні  історії * Невідомий  Бандера.Бучаччина  вшановує  незламного  борця. * Святковi  вiдправи  у  храмах  Бучача * У  Космиринi  вiдновлено  школу. * Пенсії  виплачуватимуться  за  зміненим  графіком. * Як  проводилась  реставрацiя  церкви  святої  Покрови  у  Бучачi? * Як  у  Переволоцi  знiмали  радянську символiку. * Чому  подорожчала вода  у  Бучачi? * Комп’ютерні  аси  з  десятого  класу. * Хай поруч з нами будуть матерi! * Колядувати я ходила у татових кирзових чоботах, або Як кицька крала коржики з ялинки. * СІМЕЙНИЙ  ТРИКУТНИК: ПЕРЕСЛІДУВАЧ,  ЖЕРТВА, РЯТІВНИК. * Чи  потрiбно  вiдмовлятися  вiд  кави. * Скiльки нас є? * Вiдзначили  ювiлей Товариства  «Просвiта».*

  • Дитя  в яслах. Біблійні  історії
  • Невідомий  Бандера. Те, що Степан Бандера посів третє місце в десятці «Великих українців», зовсім не означає, що його життя й суспільно–політичні погляди єзнайомими та близькими широкому загалу.Бандера залишається для багатьох більшою мірою містичним прапором національно–визвольного руху, аніж реальною людиною. Саме тому до 100–ліття провідника пропонуємо читачам  нарис про маловідомі сторінки із життя Бандери.
  • Бучаччина  вшановує незламного  борця. Минулої недiлi бучачани мали змогу ще раз перегорнути сторiнки життя i дiяльностi  Степана Бандери - у районному будинку культури до 100-річчя  Провiдника ОУН вiдбувся усний журнал «Незламний борець за волю України».
  • Святковi  вiдправи  у храмах  Бучача
  • У  Космиринi вiдновлено  школу. У рамках програми допомоги постраждалим вiд липневої повенi нацiональний оператор мобiльного зв’язку «Київстар» вiдновив один із корпусiв школи у Космиринi. В понедiлок представники компанiї Володимир Оленченко та Вiктор Гальчинський, громада села, заступник голови ОДА Iван Наливайко, заступники голови РДА Василь Григоришин та начальник вiддiлу освiти РДА Орест Рудник урочисто вiдкрили будiвлю.
  • Пенсії виплачуватимуться  за  зміненим графіком. Відповідно до частини першої статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія виплачується щомісяця не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України. Починаючи з січня 2009 року, виплата пенсії через підприємства поштового зв’язку та установами банків проводиться з 4 числа кожного місяця. В зв’язку із змінами кожний пенсіонер отримає повідомлення з датою виплати пенсії та переліком своїх прав. Дата виплати пенсії визначається за такою черговістю:
  • Як  проводилась реставрацiя  церкви  святої Покрови  у  Бучачi? Як тiльки радянською державою у 1989 роцi було визнано Українську греко-католицьку церкву, п. Стефанiя Салiтринська органiзувала комiтет з легалiзацiї УГКЦ в Бучачi ii. З перших днiв дiяльностi комiтету його голова Iван Синенький, секретар Ярослав Бiлик i Стефанiя Салiтринська поставили собi за мету добиватися реставрацiї церкви св. Покрови. зареєструвала його в райвиконком
  • Як  у  Переволоцi знiмали  радянську символiку. Випадково почула, що в деяких селах на державних установах ще i до цього часу є символiка чужої держави. Розповiм, як в моєму селi Переволока з нею розпрощалися.
  • Чому  подорожчала вода  у  Бучачi? У «Новiй добi» (№48 вiд 5 грудня 2008 р.) було надруковано лист бучачан (всього 43 пiдписи) пiд заголовком «Вода дорожчає. Чи є для цього пiдстави?..». У ньому люди нарiкають на безпiдставне, на їхню думку, здорожчання тарифiв на воду з 1 сiчня 2009 р. З цього приводу маємо коментарi начальника комбiнату комунальних пiдприємств Степана Колеги i заступника голови - секретаря мiськради Йосифа Мосцiпана.
  • Комп’ютерні  аси  з  десятого класу. 20 грудня в Тернополі відбувся відкритий конкурс учнівської молоді з користування ПК, програмування та Web-дизайну.  Учні Бучацького ліцею Христина Колесник, Євген Сиротюк, Максим Комарніцький  захищали честь району і вибороли третє командне місце.
  • Хай поруч з нами будуть матерi!
  • У Заривинецькiй школi пiд керiвництвом Н. I. Геви вiдбувся навчально-виховний захiд на тему «Твоє здоров’я у твоїх руках». Ми говорили про поганi звички людей i те, як вони вкорочують їм життя. Але, крiм цього, ми розповідали також про свої захоплення. I виявилося, що наша школа багата талановитими дiтьми. Однi чудово малюють, iншi - спiвають, вишивають, танцюють, грають на рiзних музичних iнструментах.
  • Колядувати я ходила у татових кирзових чоботах, або Як кицька крала коржики з ялинки.
  • Бузька Яшу  охороняє  Граф. …Сніг і мороз лякають бузька Яшу. Цієї зими він не у теплих краях, а в родині Алексевичів у Козлові, що у Козівському районі. Птаха живе там ще з літа.
  • СІМЕЙНИЙ  ТРИКУТНИК: ПЕРЕСЛІДУВАЧ,  ЖЕРТВА, РЯТІВНИК. Кажуть, без конфліктів життя нецікаве. Але є люди, які все-таки примудряються оминати їх. Про те, чи варто уникати сварок, як їм давати раду і як не перетворитися з переслідувача на жертву в сімейних взаєминах, розповідає  психолог-практик Неоніла ВОЙТОВИЧ.
  • Чи  потрiбно вiдмовлятися вiд  кави.  Насправдi, артерiальний тиск через 15-20 хвилин пiсля випитої чашки кави все ж таки пiдвищується, але на короткий час i на дуже незначнi цифри, якi не можуть вплинути на перебiг гiпертонiчної хвороби тим бiiльше - спровокувати гiпертонiчний криз.
  • Скiльки нас є? Станом на 1 листопада 2008 року в районi проживало 64029 чол., в тому числi у Бучачi - 12532.
  • Вiдзначили  ювiлей Товариства  «Просвiта». У Золотому Потоцi урочисто вiдзначено 140-у рiчницю заснування Товариства «Просвiта» у Львовi та 100-рiччя заснування фiлiї цього Товариства у селищi.