«Береги свободи слова» - iсторiя над Стрипою i Днiстром

Минулого тижня вiдбулася презентацiя енциклопедичного збiрника «Береги свободи слова. Бучаччина: iсторiя сучасностi», пiдготовленого колективом редакцiї газети «Нова доба». У ньому зiбранi публiкацiї тижневика «Нова доба», якi вiдображають Бучаччину бурхливого перiоду становлення нашої державностi. Це найбiльш яскравi репортажi, iнтерв’ю, статтi, численнi фотознiмки.

 

 

Є щось символiчне у тому, що тернопiльське видавництво «Збруч» випустило книгу у свiт саме напередоднi Нового року, коли завершується ще один вiдтинок нашого життя та iсторiї країни. Гостi, якi зiбралися у затишному залi гостинного двору «Водограй», отримали в дарунок видання саме такого плану - iсторико-унiкальне. У ньому зiбранi публiкацiї тижневика «Нова доба», якi вiдображають Бучаччину бурхливого перiоду становлення нашої державностi. Це найбiльш яскравi репортажi, iнтерв’ю, статтi, численнi фотознiмки.

Кажуть, газета живе один день. Можливо, дещо категоричне твердження, але журналiсти в певному сенсi не можуть не погодитися з ним. Вийшов з друку свiжий номер газети, пiшов до читача, а ми думками вже про наступне її число. Як мовиться, нiколи оглянутися назад. Ось так i виникла в редактора «Нової доби» Василя Тракала iдея зiбрати воєдино журналiстську працю рокiв незалежностi України i створити портрет часу та краю на згадку наступним поколiнням. Її пiдтримали меценати з числа найпалкiших шанувальникiв бучацького часопису. Вони й були гостями презентацiї книги, мали змогу першими ознайомитися з новодруком. Редактор «НД» сердечно подякував їм за фiнансову пiдтримку видання i висловив надiю на подальшу плiдну спiвпрацю. Ми цiнуємо їхнi щирi слова про наше журналiстське дiтище, схвальне сприйняття його з боку всiх, хто пошанував своєю присутнiстю книжковi народини.

Слово мали перший заступник голови райдержадмiнiстрацiї В. Григоришин, депутат районної ради В. Простий, прокурор району А. Федунiв, заступник голови міськради Й. Мосцiпан, начальник вiддiлу культури i туризму РДА О. Тринька, головний лiкар ЦКРЛ П. Казмірук, голова кооперативу «Iскра» В. Бабала, голова правлiння ЗАТ «Бучацький сирзавод» М. Дорош, директор ЗАТ «Астрон» I. Рибак, начальник  ЦЕЗ №2 I. Крупський, приватний пiдприємець В. Костриба (аптека «Калина»), гостi з Тернополя - генеральний директор видавництва «Збруч» В. Карнаухов, його заступник М. Федечко, письменник i лiтературний критик Б. Мельничук. Як автор передмови до «Берегiв свободи слова» вiн визначив мiсце цiєї книги в iсторико-краєзнавчому полi Тернопiльщини i назвав її маленьким творчим подвигом бучацьких журналiстiв. Богдан Iванович п’ять рокiв працює над «Тернопiльським енциклопедичним словником» - вийшло 3 томи, готується 4-ий, i каже, що невеличка Тернопiльщина за насиченiстю, так би мовити, розумами стоїть у першiй українськiй трiйцi. А бучацькi перлини чи не найкращi у цьому намистi. Досить згадати такi iмена, як нобелiвський лауреат Агнон, спiвачка Соломiя Крушельницька, актор Мар’ян Крушельницький, як автор книжок про українську душу Микола Шлемкевич. У цього проекту, наголосив п. Мельничук, повинно бути продовження: через якийсь час слiд видати 2-ий том або ж iсторiю населених пунктiв Бучаччини. Гостя з Тернополя пiдтримав перший заступник голови РДА В. Григоришин, зауваживши, що енциклопедiя не може не мати продовження, бо iсторiя i час нiколи не завершуються.

Словом, усi промовцi зiйшлися на думцi, що такого видання, як «Береги свободи слова», Бучаччина вже зачекалася. За книгою про наш край попитують численнi туристи, їй будуть радi в дiаспорi. Та й вам, дорогi краяни, радимо завiтати у магазин «Вiд А до Я» у Бучачi i придбати новодрук. Може, у ньому i себе знайдете на свiтлинах або й згадку про вас у матерiалах. Колись, показуючи книгу внукам-правнукам, iз гордiстю зможете сказати їм: «Я жив у той час, коли народжувалася незалежна Україна».