У Бучацькому храмі під час ремонту знайшли старовинну ікону

У Бучацькому храмі Покрови Пресвятої Богородиці, що на Тернопільщині, під основною іконою у вівтарі віднайшли ще один старовинний образ XVIII століття. «Царицю неба і землі» сотні років тому традиційно піднімали над вівтарем на Благовіщеня. Дослідники припускають, що фундатором образу був бучацький меценат Микола Потоцький.

Про це йдеться у сюжеті журналіста перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK) Надії Березюк.

Старенький прислужник храму Покрови Пресвятої Богородиці легко тисне на важіль спеціального пристрою у захристії і вівтарна ікона Святої Покрови зникає, натомість на її місці з‘являється образ «Цариці неба і землі». Місцеві мешканці були певні, що ікону вкрали або ж знищили ще в радянські часи, бо святині тут не бачили майже 70 років. Та старші люди добре пам‘ятають, який вигляд вона мала колись. Пригадують, образ показували вірянам лише раз на рік – 7 квітня, на Благовіщення.

«Ми, дітьми, заходили сюди, коли церква була відкрита, і бачили ікону Матері Божої, яка є під низом. А коли ми бачили, що вже з‘явилася ікона «Цариці неба і землі», то радувалися, що надходять Великодні свята», – пригадує церковний прислужник Степан Слободян.

Саме Степан Слободян уже чверть століття намагався з‘ясувати, скільки ж насправді ікон є у вівтарі – дві чи одна. Нещодавно, під час ремонту, він зумів розгледіти образ, який пам‘ятає з дитинства. А ще – дерев‘яний механізм, що піднімає ікону. Виявилося, він просто вийшов з ладу. Тож дідусь самотужки взявся його відновлювати.

«Тут механізм стояв дерев'яний, уже поламаний. Його замінили тросом та поставили залізний шків», – демонструють новий механізм церковні прислужники.

Тож тепер, вперше за 70 років, у церкві відновили традицію і виставили на Благовіщення змінну ікону.

«Будемо піднімати в переддень, коли є передсвяття Благовіщення. А далі вже залежно від того, коли будуть Великодні свята», – розповідає парох церкви Святої Покрови о. Володимир.

Не менше захоплення віднайдена ікона викликає у мистецтвознавців. Місцеві дослідники вважають, що Богородицю, яка стоїть на кулі, притиснувши ногою змія та місяць, створили на замовлення мецената Потоцького.

«У нас є придорожня фігура Марії, яка була зроблена Пінзелем у 1751 році. Там також фігура Марії стоїть на змієві і так само притиснутий місяць. У зв‘язку з тим, що замовником, гіпотетично, міг був Микола Потоцький, можемо собі уявити, що ця ікона часів середини 18 століття. Богу дякувати, що про неї, практично, ніхто не знав, тож образ зберігся в чудовому стані», – радіє краєзнавець Віктор Гребеньовський.

Встановити справжню цінність віднайденої святині настоятель церкви Святої Покрови планує вже незабаром, запросивши до храму експертів.

http://zik.ua/ua/news/2015/04/07/v_odnomu_iz_hramiv_na_ternopilshchyni_vidnayshly_starovynnu_vivtarnu_ikonu_579207