Клініка на колесах

 

За чотири тижні роботи в Бучацькому районі спеціалісти Клініки на колесах обстежили та надали стоматолоічну допомогу близько 600 дітям саме з малозабезпечених, багатодітних родин, дітям сиротам та дітям інвалідам.  Є відео

 

Бучацький район один із небагатьох на Тернопільщині із високим рівнем народжуваності. Незважаючи на це, вже кілька років поспіль, туг смертність домінує. Тривогу викликає те, що район в передових серед показників саме дитячої смертностіті серед новонароджених. та смертнос

Недостатне фінансування, застаріле технічне оснащення, проблеми нетрадиціійних віросповідань, скрутне економічне становиче більшої частини населення - ось далеко не всі причини проблем медичного обслуговування населення. Нажаль, в районі досііз типовості захворювань серед дітей. Через матеріальну скруту чи проблеми релігйного спрямування дуже часто діти позбавлені елементарного щорічного медичного огляду. Треба визнати і те, що в районі немае кабінету дитячоїії, і працюе один дитячий спеціаліст у  цій галузі. не ведеться анал стоматолог

Недостатня робота дитячого гінеколога у Бучацькій районній поліклініці та відсутність такого спеціаліста в Злотопотіцькій районній лікарні призводить до все частіших випадків неплановоі вагітносп серед дітей віком навіть від 12 років, а своїпідліткові розлади дівчатка їздять лікувати, в основному, до обласноЇ дитячої лікарні.

Саме це стало причиною того, що голова Бучацької районної ради Олег Михайлів звернувся за допомогою до Міжнародного Благодійного фонду « Дар життя».

Відрадно, що директор МБФ « Дар життя» пан Ніколас 0. Лейпер щиро відгукнувся на прохання про допомогу. I вже на початку 2008 року підписав угоду про співпрацю з Бучацьким районом. Більше того розуміючи складність ситуації, що склалась внашому краї| керівництво Клініки на колесах пішло на зустріч проханню районноїі організували роботу лікарів у два етапи: 2 тижні в Золотопотіцькій зоніі 3 тижні в Бучацькій . ради району

Складність роботи , як лікарів, так і колективу районної ради, сільських голів полягала в тому, що визначена категорія малоімущих дітей не завжди із благополучних сімей. Більше того, через нетрадиційне віросповідування і в с. Стінкаі,і в с. Космирин, де кількість дітей в сім'ях 10, а то й 18 -20, батьки часто малограмотні, або й неграмотні взагалі, і до медичної допомоги загалом в|дносяться за принципом « Бог дав, Бог взяв».

Саме завдяки комплексному обстеженню дітей в Клініці на колесах у Золотопотіцькому регіоні вдалось виявити , що майже сто відсотків обстежених дітей мають проблеми із щитовидною залозою. Преважна більшість дітей в цьому регіоні народжуються і проживають в малозабезпечених сім'ях, де, в кращому разі, працює один чоловік, а від допомоги Держави вони категорично відмовляються. Величезне досягнення працівників саме цієї Клініки в тому, що вони змогли переконати цих батьків в необхідності медичного обстеження їх дітей, для деяких із них це був перший добровільний візит до лікаря, та перша стоматологічна допомога.

Специфіка роботи в Бучацькому регіоні полягала в тому, що в районі вже знали про якість роботи Клініки в Золотому Потоці а тому люди заздалегідь телефонували, приходили в районну раду просили записати на прийом до спеціалістів. Відбирали дітей за принципом необхідності, тобто, діти; що дійсно потребують допомоги, та не мають матеріальної можливості отримати її в наших медичних закладах.

Про результат роботи МБФ « Дар життя» свідчить таке: за чотири тижні роботи в Бучацькому районі спеціалісти Клініки на колесах обстежили та надали стоматолоічну допомогу близько 600 дітям саме з малозабезпечених, багатодітних родин, дітям сиротам та дітям інвалідам.

Олена Сурм'як

Помічник голови Бучацької районної ради, депутат Бучацької районної ради 5 скликання,член літературного об'єднання Національної спілки письменників України.