Анонс газети « Нова доба » за 12 грудня 2008 року.

Ця зима буде холоднiшою, нiж торiшня». Церковний трибунал. Чи є вагомі причини для розлучення? Кравці Марія і Петро Амборські з Курдибанівки обшивали не тільки «панів з міста», але й українських повстанців. «Просвiта» заснована в 1868 роцi у Львовi. На Тернопiльщинi розпочала дiяти у 1876-му. на честь ювілею Степана Бандери. У центрi Бучача мають стояти тiльки десять таксi, або Чому депутати-бiзнесмени не голосують «за». У понедiлок вiдбулася чергова сесiя мiської ради. Зменшення пенсiй не вiдбудеться. На ринок - без дозволу. Як Михайло Кулинич бив донецьких боксерiв, ВIЛ-iнфiкованiсть - страшне тавро, яке перетворює люди-ну на вигнанця. «Мамо, а чому iншi дiти ходять, а я - нi?».     Коли батьки купують своїм дітям довідки про хворобу, або Чи може бути урок фізкультури небезпечним? Проти насильства в сiм’ї. Минулої недiлi у Бучачi на спортивному майданчику iз синтетичним покриттям вiддiлом у справах молодi та спорту РДА спiльно iз федерацiєю футболу району та Бучацько-Монастириським об’єднаним вiйськовим комiсарiатом проведено турнiр з мiнi-футболу серед колективiв фiзичної культури, масаж доступний кожному.

 

 

 

«Ця  зима  буде  холоднiшою,  нiж  торiшня». Теплi зими з плюсовою температурою повiтря останнiми роками вже стають звичними у країнах Центральної i Пiвнiчної Європи. То що дiється з клiматом?  Своїми знаннями i досвiдом, набутим у процесi багаторiчних спостережень за природою, на сторiнках газети дiлиться вчитель географiї Скомороської школи Катерина Василiвна КОМАРНИЦЬКА.

Церковний трибунал. Чи є вагомі причини для розлучення? Нерiдко пiсля довгого чи короткого сiмейного спiвжиття подружжя усвiдомлює - разом їм бiльше бути не хочеться. Сьогоднi свiт пропонує такий спосiб життя, коли розлучення є «нормою»: чому я маю його чи її терпiти (не так подивився, не стiльки заробляє, не така красива...), забуваючи, що розлучення - це страшний грiх. Розiрвати цивiльний шлюб легко - кiлька судових засiдань i крапка. А що робити тим людям, якi вiнчалися в церквi i давали клятву «Доки смерть не розлучить нас» перед Богом? Систему уневажнення шлюбу роз’яснює парох церкви св. апостолів Петра і Павла  м. Бучача о. Iгор АТАМАНЮК.

Кравці  Марія  і  Петро  Амборські  з  Курдибанівки обшивали  не  тільки  «панів  з  міста»,  але  й  українських  повстанців. Нещодавно начальник управління праці та соціального захисту населення Бучацької РДА  Володимир Гузовський та голова районного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Степан Фарбота  завітали у гості в Курдибанівку до Марії Павлівни Амборської, щоб привітати її з 90-річчям та вручити грамоту і грошовий дарунок.

До  хати-читальнi  йшли,  як  до  рiдної  домiвки.  «Просвiта» заснована в 1868 роцi у Львовi. На Тернопiльщинi розпочала дiяти у 1876-му. Уже через 10 рокiв ця органiзацiя створила свої фiлiї в багатьох повiтах нашого краю.

на  честь  ювілею   Степана  Бандери. Наближається визначна подiя в суспiльно-полiтичному життi Української держави - 100-рiччя вiд дня народження великого сина українського народу, безстрашного, безкомпромiсного борця за волю України Степана Бандери.

У центрi  Бучача  мають  стояти  тiльки  десять  таксi, або  Чому  депутати-бiзнесмени  не  голосують  «за».  У понедiлок вiдбулася чергова сесiя мiської ради.

Зменшення  пенсiй  не  вiдбудеться. Основним пiдсумком роботи управлiння Пенсiйного фонду України в районі за 11 мiсяцiв 2008 року є забезпечення виплати в повному обсязi пенсiй 16670 пенсiонерам. Протягом цього перiоду було призначено 630 пенсiй, проведено 2162 поточнi перерахунки пенсiй. З 1 сiчня та 1 жовтня перераховано пенсiї 15920 пенсiонерам у зв’язку iз збiльшенням величини оцiнки одного року страхового стажу.

На  ринок  -  без  дозволу.  Працівниками Бучацької МДПІ   прове-дено  обстеження торгових місць на вул. Торговій (верхній ринок) та на вул. Галицькій (нижній ринок) у Бучачі щодо наявності дозвільних документів на торгівлю, зокрема патентів фіксованої плати та книг обліку доходів та витрат.

Як  Михайло  Кулинич  бив  донецьких  боксерiв, а гранату  кинув  так  далеко,  що  її  й  досi  не  можуть  знайти. Вiн нiколи не був великим начальником, бiзнесменом чи вiдомим полiтиком, але його знають в обличчя у кожному населеному пунктi району i нема такого села на Бучаччинi, де б йому не доводилось бувати у службових справах. Сьогоднi ця людина - гiсть редакцiї «Нової доби». Отже, знайомтесь ближче з М. I.  КУЛИНИЧЕМ, який уже майже 40 рокiв працює в архiтектурi.

Не  кидаймо  каменем  у  нещасну  жертву. Знати, що ти приречений i по-вiльно чекати смертi. Чи може бу-ти ще жахливiшим покарання?  Чекання смертi страшнiше, нiж смерть.  ВIЛ-iнфiкованiсть - страшне тавро, яке перетворює люди-ну на вигнанця. Це тавро дiлить людей на «їх» i «нас». Ми старає-мось вiдгородити «їх» вiд себе, забуваючи, що вони теж люди i хочуть жити разом з нами. «Вони самi виннi, їм так i треба, хотiли «солодкого» життя - ось i мають», - заспокоюємо себе i не помi-чаємо їх.

Гадання  перед Андрiєм. За церковним календарем 13  грудня вшановуємо апостола Андрія Первозваного. Увечері напередодні дівчата  здавна влаштовували гадання. Ця традиція збереглась до наших днів. Ось як робили це торік бучацькі панянки.

«Мамо, а чому iншi дiти ходять, а я - нi?». Iнодi життя зав’язує мiцнi вузлики на нитцi нашої долi. З часом вони або стають ще тугiшими (коли людина безсило опускає руки i не шукає порятунку), або ж послаблюються i з’являється надiя.

З  ПОГАНИМИ  -  КРАСИВО,  З  ХОРОШИМИ  -  ЛЕГКО.  КОГО  ОБРАТИ? Наш старший товариш Олексійович (віку він передпенсійного, але душею молодший за добрий десяток моїх друзів-однолітків) має в арсеналі таку фразу: «Хороша дівчинка». Коли це промовляє, ніколи не здогадаєшся, ця «дівчинка» направду хороша чи таки профура, яка виїла комусь із чоловіків півпечінки. Отак і розмова за пивом минає - у наших здогадах та хитруваннях Олексійовича. Утім, якось він таки  розповів власну теорію про хороших і поганих дівчат...

Коли батьки купують своїм дітям довідки про хворобу,

або Чи може бути урок фізкультури небезпечним? На жаль, статистику маємо сумну - трагiчнi випадки пiд час виконання вправ на уроці фізкультури стаються все частiше. Нiхто напевне не може сказати про причину - надмiрне навантаження чи банальний збiг обставин, але безперечним є те, що мiцним здоров’ям нинiшня юнь похвалитися не може. Чи справдi нормативи на фiзкультурi є такими високими? Чому не виконуються? Хто легковажить здоров’ям учнiв - медики, вчителi, батьки? Що робити за такої ситуацiї? До розмови запрошуємо методиста райво, вчителя фiзичної культури гiмназiї iм. В. Гнатюка Михайла Довбуша.

Проти  насильства  в  сiм’ї. У рамках Всеукраїнської акцiї «16 днiв проти насиль-ства» в читальному залi районної бiблiотеки вiдбулося засiдання круглого столу на тему «Наше право бути захищеними вiд насильства» з участю представникiв учнiвського самоврядування навчальних закладiв м. Бучача та членiв районної мiжвiдомчої координацiйної ради з питань насильства в сiм’ї, гендерної рiвностi та протидiї торгiвлi людьми.

Турнір  до  Дня  українського  війська. Минулої недiлi у Бучачi на спортивному майданчику iз синтетичним покриттям вiддiлом у справах молодi та спорту РДА спiльно iз федерацiєю футболу району та Бучацько-Монастириським об’єднаним вiйськовим комiсарiатом проведено турнiр з мiнi-футболу серед колективiв фiзичної культури, присвячений Дню Збройних Сил України.

Будьте  обережними пiд  час  морозiв. Статистика свiдчить, що  саме в зимовий період значно збiльшується кiлькiсть пожеж, ДТП, обморожень, травмувань та загибелi людей. Особливе занепокоєння рятувальникiв МНС викликає наближення справжнiх зимових морозiв, адже впродовж минулої зими вiд переохолодження постраждало чимало людей, найбільше на Рівненщині - 1159, iз яких 13 померли.

масаж  доступний  кожному. Масаж, як оздоровчий та лiкувально-профiлак-тичний засiб, вiдомий давно. Найбiльш доступний його вид - самомасаж.  Проводити його потрiбно в свiтлiй, добре провiтренiй кiмнатi з температурою повiтря 20-23 градуси тепла. Для полiпшення ковза-ння рук по шкiрi використовують тальк, вазелiн, крем.