АНОНС ГАЗЕТИ «НОВА ДОБА» за 5 грудня 2008р.

Невдовзi на Пiвденному у Бучачi постане справжнiй парафiяльний центр з прокатедрою, кав’ярнею, бiблiотекою, кiмнатами для молодi та дiтей...* Розпочався Різдвяний  Піст. * у Бучачі  сьогодні  неможливо купити готівковий долар. * Чи  шкодять  станції  мобільного  зв’язку  здоров’ю  людей?Так, у нашому районі є 20 станцій. * Бучацькi правоохоронцi першими в областi виявили факт виготовлення наркотикiв iз  лiкiв «Ефект». * «Вчимося і живемо щодень» 8 грудня виповнюється 140 років з дня заснування товариства «Просвіта». * Вода  дорожчає.  Чи  є  для  цього  пiдстави?.. * Золотопотiцька  «Яворина»  знову  пiдкорила  польщу. * Фонд  забезпечує  інвалідів  повним  обсягом  медичної  допомоги. * Iгор  Мадараш:  «раджу  хлопцям  «не  косити»  від  армії». * Володимир  Литвин  зустрівся  з  бучачанами. * Передісторiя створення аматорського лемкiвського колективу с. Пiдзамочок бере початок в пiслявоєннi роки, * ЧИ  ВІРИТИ  ВАГІТНИМ  У  БАБУСИНІ  КАЗКИ?.. *

 

 

  • Невдовзi на Пiвденному у Бучачi постане справжнiй парафiяльний центр з прокатедрою, кав’ярнею, бiблiотекою, кiмнатами для молодi та дiтей... Розмови про те, що в Бучачi на Пiвденному масивi зводитиметься резиденцiя УГКЦ, ведуться вже кiлька рокiв. А наприкiнцi цього лiта навпроти АТП-16139 i справдi розпочалося велике будiвництво. Iгумен монастиря о.о. Василiян  о. Макарiй Солюк освятив нарiжний камiнь майбутнього храму. Чи справдi тут буде осiдок Владики, що вже зроблено i коли планується завершення робiт, запитуємо у о. Дмитра Григорака ЧСВВ, апостольського адмiнiстратора Бучацької єпархiї, який власне керує цим будiвництвом.
  • Розпочався Різдвяний  Піст. Від 28 листопада до 6 січня включно триватиме Різдвяний піст або Пилипівка. На питання, як правильно дотримуватися Різдвяного посту, відповідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.
  • Черга за... доларами. Сплачуючи кредит в одному із бучацьких банків, у черзі до каси наслухалася розмов про брак іноземної валюти. Виявляється, що у Бучачі  сьогодні  неможливо купити готівковий долар.
  • Чи  шкодять  станції  мобільного  зв’язку  здоров’ю  людей? Велику стурбованiсть у населення викликають базовi станцiї стiльникового зв’язку (БС), якi будуються в безпосереднiй близькостi від мiсць перебування людини (житловi та громадськi будiвлi, вiдкритi територiї тощо). Так, у нашому районі є 20 станцій. Звичайно, кожного хвилює, чи впливає робота БС на здоров’я, який порядок вибору та погодження мiсця встановлення їх, якими документами регламентується та якими державними органами контролюється порядок будiвництва й експлуатацiї БС, якi безпечнi рiвнi електромагнiтного випромiнювання для населення прийнятi в нашiй державi та за кордоном? За роз’ясненням з цього приводу редакцiя звернулася до головного державного санiтарного лiкаря району В. М. ШПАКА.
  • Бучацькi правоохоронцi першими в областi виявили факт виготовлення наркотикiв iз  лiкiв «Ефект».
  • «Вчимося і живемо щодень» 8 грудня виповнюється 140 років з дня заснування товариства «Просвіта».
  • Голова НСНУ - Вiктор Ющенко. VI з’їзд Народного Союзу «Наша Україна», що вiдбувся нещодавно у Києвi, зiбрав 1217 делегатiв усiх регiонiв держави. Тернопiльщину на цьому форумi представляли 45 партiйцiв.
  • Вода  дорожчає.  Чи  є  для  цього  пiдстави?.. У Бучачi є багато природних водних джерел, якi ще за часiв панської Польщi упорядкованi у каптажi (водозбiрники) і з яких вода самопливом надходить у водопровiдну мережу та до житлових будинкiв. Такi каптажi розташованi на височинi (на горi Федiр по вул. Мiцкевича та на вул. Шкiльнiй) i, вливаючись у загальну водо-провiдну мережу, забезпечують водою схiдну частину мiста. Найбiльше природне джерело знаходиться на вул. Б. Хмельницького, яке забезпечує водою центральну частину Бучача. А Пiвденний масив i селище цукрозаводу отримують воду з артсвердловин.
  • Золотопотiцька  «Яворина»  знову  пiдкорила  польщу. Нещодавно у польському мiстi Казiмежа Велька, що є побратимом Бучача, вiдбулося урочисте вiдкриття курсiв з вивчення української  для полякiв, якi мають бажання знати мову Шевченка i Франка. Офiцiйна назва курсiв - «Українська мова - мова для початкiвцiв», вониреалiзованi в рамках проекту Європейської Унiї «Мої компанiї - мiй капiтал».
  • Уряд  протистоїть  найпотужнiшiй  свiтовiй  кризi. Уряд Тимошенко став в Українiiдками найпотужнiшої за останнiiв свiтової економiчної кризи. Адже, поки уряд протистоїть кризi, решта полiтикiв бореться з урядом. Але навiть у такiй ситуацiї Кабiнет Мiнiстрiв не знiмає з себе вiдповiдальностi за стан справ у державi. центром боротьби з негативним впливом та насл 80 рок
  • Фонд  забезпечує  інвалідів  повним  обсягом  медичної  допомоги.  Про дiяльнiсть Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворю-вань України iз соцiального захисту iнвалiдiв працi розповiдає директор виконавчої дирекцiї Фонду Станiслав Богданов.
  • Iгор  Мадараш:  «раджу  хлопцям  «не  косити»  від  армії». Завтра Україна вiдзначить День Збройних Сил. Тож на часi розмова про могутнiсть, дiєздатнiсть, матерiальну базу, чисельнiсть вiйська, плюси i мiнуси служби у ньому. Хоча, зрозумiло, що нинiшня армiя потребує не стiльки обговорення проблем, скiльки конкретних реформ. Бо служити у нiй i далi не престижно. Якщо до 90-х рокiв хлопець у селi почувався незручно, коли не брали до вiйська, то нинi ледь не соромом є йти в армiю - мовляв, не зумiли батьки «звiльнити» сина вiд строкової служби i цiлий рiк можна вважати змарнованим. Чи так це, запитуємо в Iгоря МАДАРАША з Пишкiвцiв. Вiн нещодавно повернувся зi служби у Києвi, в окремому батальйонi по забезпеченню Головного управлiння Внутрiшнiх вiйськ України.
  • Єврозона як «локомотив» економiчного зростання.Низка схiдноєвропейських країн постаралася модернiзуватись еко-номiчно та полiтично, i єврозона - як магнiт для них, бо обiцяє економiчну стабiльнiсть з швидким роз-ширенням торгiвлi всерединi регiону i процвiтання.
  • Володимир  Литвин  зустрівся  з  бучачанами. Лідер Блоку Литвина категорично не сприймає політичний популізм, спроби політиків спекулювати на винайденні «національних ідей», які пророкують всім і кожному «всеукраїнське щастя». «Ми вже багато років спостерігаємо за спробами окреслити загальну формулу, яка б сподобалася  усім», – каже Володимир Литвин. Його візит на Тернопільщину мав вкрай щільний графік. За час перебування народний депутат зустрівся із жителями м. Бучача та трудовим колективом ТзОВ «Бучачагрохлібпром», жителями м. Заліщиків, смт. Дружба, прочитав лекцію у Тернопільському державному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського, провів численні зустрічі із представниками обласних, міських та районних ЗМІ.
  • «Ой,  верше,  мiй  верше, мiй  зелений  верше...» - спiвають у Пiдзамочку, вкладаючи у лемківську пiсню i любов, i тугу, i надiю. Передісторiя створення аматорського лемкiвського колективу с. Пiдзамочок бере початок в пiслявоєннi роки, котрi стали часом примусового виселення етнiчного населення iз земель Кроснянщини та Горличчини. Проте цим людям вдалося на чужинi зберегти власнi звичаї, мову, а також передати традицiї наступним поколiнням. Колектив народився у 1968 роцi. Його засновником та керiвником був Теодозiй Кралька, який свого часу неабияк захопився лемкiвським фольклором i створив самодiяльний хор. Пiсля його смертi керiвниками колективу стали Ганна Ковалишин та Зиновiй Писарчук.
  • ЧИ  ВІРИТИ  ВАГІТНИМ  У  БАБУСИНІ  КАЗКИ?.. «Передусім поділюся нашою з чоловіком радістю: через кілька місяців ми станемо батьками. Моя вагітність минає без ускладнень, я просто на сьомому небі від щастя. От тільки... Розумієте, річ у тім, що наші бабусі-тіточки навперебій радять мені, як маю поводитися, мовляв, не стрижися, бо цим дитинці віку вкоротиш, не вишивай, бо малечі шлях на цей світ зашиєш, не купуй заздалегідь дитячих речей, бо накличеш біду тощо. І що, мені у все це вірити?!
  • ЧОТИРИЛАПИЙ ДРУГ І …ЧЛЕН РОДИНИ. Кажуть, лише раз у житті людині випадає можливість самому вибрати родича: тоді, коли вона заводить собаку. Втім, не все так просто, адже, приміром, холерикам та меланхолікам фахівці рекомендують обирати геть різні породи собак… Отож, як не помилитися у виборі улюбленця? Розповідає керівник племінного центру Кінологічної спілки України Наталія КРИЖА-НІВСЬКА.
  • СТРИЖЕНА ПІД… ОСІНЬ  і  зиму. І не треба поспішати кардинально змінювати колір волосся. Бо цього сезону в моді натуральний колір! Та коли вже геть нетерплячка бере – бодай рудий! Зачіска – боб із заокругленими краями чи кучерявий боб. Чубчик навскіс або прямий видовжений, як у Кейт Мосс. Боковий проділ, пучок, начоси чи й просто довге пряме волосся.  Принаймні в цьому переконує авторитетна «Євро-мода».