У Бiлявинцi, на батьківщину Соломiї

В областi триває пiдготовка до вiдзначення 135-их роковин вiд дня народження нашої славетної землячки, уродженки с. Бiлявинцi Соломiї Крушельницької. Урочистостi з цiєї нагоди вiдбуватимуться у вереснi наступного року.

Усiма оргпитаннями займається благодiйний фонд «Соломiя», яким керує заслужений працiвник культури України Марта Подкович.

 Найсерйознiшим клопотом для фонду є той прикрий факт, що не вдається зрушити питання спорудження в Тернополi пам’ятника неповторнiй Соломiї. Ра-зом iз тим, не випадає з поля зору рiдне село спiвачки. Як нам повiдомив начальник вiддiлу культури та туризму райдер-жадмiнiстрацiї Олег Тринька, днями у Бiлявинцях побувала спецiальна комiсiя на чолi з п. Подкович. Було оглянуто примiщення сiльського клубу, в однiй iз кiмнат якого має розташуватися музей Соломiї Крушельницької. Визначено обсяг ремонтних робiт, необ-хiдно узгодити кошторис. Звiс-но, до вересня наступного року музей повинен вiдчинити свої дверi для вiдвiдувачiв. Наразi експонати, якi нагадують нам про славетну землячку, зберiгаються у мiсцевiй школi. Фонд «Соломiя» має намiр встановити у Бiлявинцях і пам’ятний знак на честь української Баттерфляй.  Питання органiзацiї святкування роковин Соломiї у нашому районi Марта Подкович обговорила з головою райдержадмiнiстрацiї Iллею Козирою та головою райради Олегом Михайлiвим.