Подарунок для паліїв вогню від 3060 до 21420 грн.

Спалювання сухої рослинності створює загрозу життю людей, призводить до значної шкоди довкіллю

(забруднення атмосферного повітря, зникнення рідкісних видів рослин, загибель комах тощо). При згорянні рослинних залишків у повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа та оксиди сірки, останні викликають респіраторні захворювання. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Окрім безпосередньої шкоди людському здоров’ю, спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка, руйнується ґрунтовий покрив (вигорають   рослинні   залишки,   гинуть   ґрунтоутворюючі   мікроорганізми), відбувається збіднення ґрунту, знищується насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. Крім того, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, зростає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків, погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП.

І саме цікаве!!!  Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060) до трьохсот шістдесяти (6120) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від дев’ятисот (15300) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Прохання до поліції звернути на цю норму закону

Ну хто сміливий??!!