Пектораль Федоровича

Дивне часом є поруч. Одного дня отримав цікаве повідомлення про свого сусіда Федоровича Мирона Теофільовича.

Старше покоління (і не дуже старше ) чудово знають і памʼятають вчителя малювання, трудового навчання бучацької середньої школи, а потім школи № 2  Федоровича Мирона Теофільовича. Деякі його конструктивні поради та навички я використовував протягом життя, думаю, те ж робили  інші. Мирона  Теофільовича зараз немає  в Україні. Він в Іспанії. Але на наших теренах проживають донька Ірина та онука Ольга. І Ольга розповіла про цікавий факт з біографії свого дідуся і нашого співвітчизника: 

«Той, кому не знайоме це зображення - погано навчався у школі.

Якщо ж Ви не памʼятаєте, ось вам невеличка історична довідка: на наших землях, у степовому регіоні, жили племена скіфів, яких потім витіснили сармати. Наприкінці ХХ століття проводилися археологічні розкопки на території сучасної Дніпровської області.

До чого це я. Пектораль - найвідомішу памʼятку скіфської культури, було знайдено 21 червня 1971 року. Більше того, учасником експедиції, людиною, котра тримала цю знахідку в руках, виявився мій дідусь - Федорович Мирон Теофільович. Для тих, хто не знав, він дійсно певний період свого життя провів в експедиціях. Лишень уявіть собі, людина, яка стала невідʼємною частиною історичних подій, була постійно біля мене. Я дізналася про це абсолютно випадково, розповідаючи про те, як пробувала равликів і як він їв жаб*ячі лапки біля багаття в перервах між розкопками. А розкопки то були на території поховань скіфів...»

Ось  така історія. Виявляється, ми мало знаємо про наших сусідів, знайомих, жителів міста. А цікавого дуже багато. Я думаю, продовження цієї розповіді ще буде. 

ВІктор Гребеньовський 

Посилання: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C_%D1%96%D0%B7_%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%97_%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BB%D0%B8