В Бучачі святкували 760 років місту

Нашому старовинному місту цього року виповнилося 760 років. Минулі роки ми гучно відзначали це свято. Проте карантин вніс свої корективи і ми змушені пристосуватися до нових правил.

Але ми захотіли вшанувати місто, враховуючи реалії сьогодення. Оскільки ми не розраховували на велику кількість людей, тому зрозуміло, що звʼязок з ними можливий через інтернет. Мені було цікаво обʼєднати бучачан, які на даний момент проживають в Бучачі та у всьому світі навколо цієї дати. Тому запропонував модель спілкування через нет. Це була основа, інший формат святкування. Цю ідею підтримали Олег Гребеньовський та Наталія Олійник і було вирішено провести в м.Бучачі телеміст з бучачанами, які проживають у різних містах України, а також з бучачанами, які перебувають у різних країнах світу — Ольга Гузар — Київ, Гребеньовські Юля, Софія - Київ, Володимир Бугров — Київ, Мар’яна Максим’як — Львів — Бучач, Олійник Тетяна — Німеччина, Людмила Бурлінгас - Італія, Наталя Катеринчук — Австрія, Федущак Наталя — США, Валентина Горняк — Чехія, Кунька Люда – Італія, Кобзар Юля – Німеччина, Оксана - Худинця — Польща, Ірина Тимчишин з дітьми — Великобританія , Роман Цьомик та друзі — США, Цимбалій Володимир і Галина — Канада. Плюс додали трохи музичних номерів: молодий гурт з Бучача “Not Bаd”, гурт з Тернополя “Джевелін” та чудового саксофоніста Віктора Пасічника. Також в цей день о 14 год. з площі стартувала велоекскурсія, яку організував Михайло Дячек. В ній приймали участь бучачани та велосипедисти з Чорткова.

Шукали і місце для проведення, але зупинилися на площі Героїв Небесної сотні (ст. назва площа Ринок) в центрі міста, оскільки тут була можливість підключення до інтернету, живлення, люди мали де сісти та й центр міста.

Хочу ще додати, що технічно це стало можливо після купівлі відеомікшера ATEM Mini PRO, на який зібрали гроші зі всієї України за декілька днів. ВАЖЛИВО! Що Бучач знову перший в області(!), хто провів такий формат святкування. До нас ніхто цього не робив, як і шестигодинний музичний телемарафон та багато інших проектів. Бучач найкращий!!!

Організацію свята взяв на себе, а потім цей вантаж розділили Олег Гребеньовський та Наталія Олійник, ще Михайло Дячек, який організував велоекскурсію.

Дуже хочу подякувати всім людям, які радо підтримали нашу ідею і допомогли провести святкування. Працівникам магазину “Будівельник”, Олександру Марківу, Оксані Нетребʼяк, Тарасу Яхницькому за інтернет. Магазину “Універсал”, Богдану Кмітю за живлення. Віктору та Руслані Сіянчукам за телевізор. Володимиру Цимбалію за посильну допомогу. Йосипу Кошику, Івану Вацлавому за транспорт. Працівникам будинку культури м.Бучач. Технічній групі: звукорежисеру Тарасу Гнатіву, Олегу Гребеньовському, Юрію Прокопіву, Івану Яворському, Михайлові Дячеку. Якщо когось забув, то перепрошую.

Особлива подяка Василю Юрківу, Ярославу Садівському, Ігору Савчуку, які профінансували це свято, оскільки міська відмовилася це зробити, побоючись бути причетною до порушення карантину і маючи бажання зробити це свято пізніше.

Під час святкування не можна сказати, що людей було багато, але була постійна ротація. Хтось слухав, хтось приходив з кавою чи морозивом, інші просто відпочивали. Багато переглядів було в інтернеті. В загальному задоволених багато. Велику подяку я отримав від людей з-за кордону, які багато років були відірвані від нас, а сьогодні, дякуючи технологіям, були разом з ними. Для них це було дуже зворушливо.

Життя не стоїть на місці і ми пристосовуємося до нових умов. Працювати та відпочивати можна. Ми це довели. А ще подарували людям свято. Адже, погодьтеся, приємно, коли пізно ввечері, коли я повертався додому, люди в місті вітали мене зі святом міста!

Віктор Гребеньовський